Mälestise nimi Vananõmme kalmistu
Ava kaardil

Menetleja: Insener- nõunik, Üllar Alev

Sõjaajalooliselt oluline matmispaik

Mälestise kirjeldus

Kalmistu üldpindala on 0,2 (0,13) ha. Kalmistu on igast küljest (va lõuna poole jääv esikülg) ümbritsetud 1,4 m kõrguse maakivimüüritisega. Esiküljel on 1 m kõrguste dolomiitpostide vahele paigaldatud puittarandpiire, milles on 2 m laiuse avaga puitvärav. Vananõmme kalmistu on eelkõige hukkunud sõdurite ühiskalmistu. Nende mälestuseks on püstitatud ka mälestusmärk.

Mälestise asukoha kirjeldus

Vananõmme kalmistu asub Tehumardilt 7 km ja Türimetsast 2 km Lümanda pool, Türimetsa-Koimla vana ja uue maantee ühinemiskoha lähedal.

Mälestise ajalugu

Vananõmme kalmistu olevat enne II maailmasõda olnud õigeusu kalmistu. Käesoleval ajal on seal peamiselt sõjas langenute hauad. Sinna on maetud II maailmasõjas, 1944. aastal langenud punaarmee sõdurite säilmed. Mitmed ümbermatmised on toimunud ka käesoleval ajal.

- Artikkel: "Vananõmme kalmistul maeti sõdurite säilmeid", Oma Saar, 14. okt. 2009

-Artikkel: "Saaremaal maeti ümber punaväelaste säilmed" Postimees 14. okt. 2009