Mälestise nimi Pahna külakooli hoone

Menetleja: Muinsuskaitseameti Saaremaa vaneminspektor, Rita Peirumaa

Üks väheseid originaalkujul säilinud külakooli hooneid Saaremaal.

Mälestise kirjeldus

Külakooli hoone paikneb kooli talu krundil, mille juurde kuuluvad veel kaks puidust abihoonet. Hoonetekompleks asub Kaljuküla külat läbiva tee ääres, olles esimene hoone külas. Külatänava poolses küljes piirab krunti maakiviaed. Algses mahus säilinud ühekordne külakooli ümarpalkhoone on traditsioonilise kõrge poolkelpkatusega, mis on momendil kaetud eterniidiga (varem oli hooonel roogkatus). Fassaadidel on säilinud originaalseid kuue-ruudulisi aknaid (otstes ja taga) ning algne ukseava külatee poolsel küljel. Peafassaadil on aknaavad suuremaks ehitatud ja paigaldatud uus uks. Säilinud on koolimaja algne plaanilahendus: keset hoonet asub mantelkorsten, ühel pool seda kooli õpperuum ja abiruum ning teisel pool kaks eluruumi; mantelkorstena ees on tuulekoda ja taga abiruum, mantelkorstnasse on ehitatud uus korstanajalg. Hoones on säilinud palju originaalset siseviimistlust: algsed laiast lauast põrandad, laelaudis eluruumides, tahveluksed, mõned sulused, klassiruumis lubjatud palksein ja vana ahi, eluruumides krohvitud sein.

Pahna külakool on asutatud 1877. a. Tegutses koolina veel Eesti ajal.
Koolitalu anti külakooli õpetajatele kasutada, et nad saaksid talu pidades oma peret üleval pidada.