Mälestise nimi II maailmasõjas hukkunute ühishaud

Mälestis omab ajaloolist tähtsust kui II maailmasõjas langenud võitlejate ühishaud.

Kirjeldus

Ühishaua tagakülje paremas servas paikneb valatud alusel seisev punakast graniidist risttahukas, mille esikülje allservas süvendis on kujutatud langenud sõdurit. Ühishaua vasakus servas asub valatud alusel teine punakast graniidist risttahukas, mille esiküljel on reljeefraidkirjas langenute nimed, vasakul küljel aga tekst: "Pidage meeles! Aastad möödugu; ajastu möödugu - pidage meeles neid, kes tagasi enam ei pöördu. Pidage meeles!".

Ühishaud asub Põlva maakonnas, Kanepi alevikus, Kanepi kiriku lähedal Kirikupargis.

Ajalugu

II maailmasõjas hukkunute ühishauda on maetud 164 langenut, kes võitlesid 1940. aastatel Nõukogude armee poolel Põlva maakonnas. 17. augustil 1984. aastal avati ühishaual monument, mille autoriteks on skulptor J. Paberit ja arhitekt G. Valdre.

Allikad

Suures Isamaasõjas langenud Nõukogude armee võitlejate vennashaud monumendiga. Pass. NSV Liidu Kultuuriministeerium, 1983. Muinsuskaitseameti toimik nr 2-8/6.