Mälestise nimi Karilatsi külakooli hoone

Menetleja: Muinsuskaitseameti Põlvamaa vaneminspektor, Viktor Lõhmus

Ajalooliselt ühiskondlik hoone, mis on mänginud olulist rolli piirkonna hariduselus.

Mälestise kirjeldus

Karilatsi külakooli hoone on poolkelpkatusega puitehitis. Koolimaja esi- ja tagafassaadi välisuste ees asetsevad puitpostidele toetuvad varikatused. Laia laudvoodriga hoone asetseb lubimördil laotud maakivist vundamendil.

Mälestise asukoha kirjeldus

Karilatsi külakooli hoone asub Karilatsi külas, Vooreküla-Puskaru tee ääres ning kuulub Põlva Talurahvamuuseumi hoonete ansamblisse.

Mälestise ajalugu

Karilatsi kool asuti 1801. aastal. Karilatsi külakooli maja ehitati 1889. aastal vana kooli maa peale. 1926. aastal teostatud kapitaalremondi käigus kohandati hoone kuueklassilise kooli tarbeks. Kool likvideeriti 1970. aastate alguses ning seejärel võeti hoonetekompleks kasutusele muuseumina, mis tegutseb tänaseni. Karilatsi endisesse koolikompleksi kuuluvad veel laut (ehitati 1884. a), kahe ruumiga ait (1897. a), saun (1899. a) ja rehi (1901. a, pole säilinud).

Ernesaks, Maia (1985). Arhitektuurimälestise pass. Muinsuskaitseameti digiteeritud arhivaal
Roop, Reet (2003). Põlva maakonnas, Karilatsi külas, Põlva Talurahvamuuseumi krundil asuva külakooli restaureerimine. Projekt ehitusloa taotluseks. Muinsuskaitseameti arhiiv P-12352