Mälestise nimi Krootuse külakooli hoone

Menetleja: Muinsuskaitseameti Põlvamaa vaneminspektor, Viktor Lõhmus

Ajalooliselt ühiskondlik hoone, mis on mänginud olulist rolli piirkonna hariduselus.

Mälestise kirjeldus

Tegemist on lihtsa ühekorruselise palkhoonega. Hoone on madalal maakivivundamendil ning kaetud horisontaalse laudisega. Kõrge kelpkatus on kaetud laastukattega, hoone on kompaktse põhiplaaniga, esifassaadil on eenduv sissepääsuosa. Säilinud on algsed lihtsad kuuese ja üheksase raamjaotusega aknad.

Mälestise ajalugu

Krootuse kooli eelkäijas Karaski koolis hakati kooliharidust andma 1767. aastal, mis seisnes lugema õpetamises ja kirjutamise algete omandamises. Vana- Karaski koolimaja, milles anti haridust 1930. aastani, asus Ihamaru külas. 1929. aastal alustati uue koolimaja ehitust endise Karaski karjamõisa maale Põlva–Kanepi tee äärde. Kool avati 4. oktoobril 1931. a. 6-klassilise algkoolina töötas Karaskis kool aastani 1944. 1945. aastal muudeti kool seitsmeklassiliseks, 1962. aastal 8-klassiliseks ja 1988. aasta kevadel 9-klassiliseks.
1. septembril 1989. aastal kolis koolipere Karaskist uude koolimajja Krootuses ning sellest ajast lakkas olemast Karaski kool, asendudes Krootuse põhikooliga.