Mälestise nimi Puust kabel (tsasson)

Inspektor: Muinsuskaitseameti Põlvamaa vaneminspektor, Viktor Lõhmus

Ehitised, Ehitiste liigid, Sakraalhoone, Kabel.

Mälestise tunnus

Puust kabel omab ajaloolist tähtsust kui piirkonna traditsiooniline palvemaja ja mälestus külakogukonna usutavadest.

Mälestise kirjeldus

Tegemist on väga lihtsa puidust kabeliga, millel on laastukattega viilkatus. hoone on kaetud lihtsa kitsa horisontaalse laudisega. Tsässon on pühitsetud Nahtsile (Anastassia Vanemale), kelle püha (Nahtsipäev) tähistatakse siin 11. novembril (Juliuse ehk vana kalendri järgi 29. oktoobril).

Mälestise ajalugu

Tsässon asub kunagisel Suure-Rõsna külakalmistul ning selle ümbruses on keskaegse asula kultuurkiht. Hoone on tõenäoliselt ehitatud 18-19. sajandil. Kabelit on 20. sajandil mitmel korral ümber ehitatud. Algselt on hoone olnud välisvoodrita palkhoone, tõenäoliselt on pandud 1920-30ndatel aastatel lai voodrilaud, mis nõukogude perioodil on vahetatud kitsama vastu. Vahetatud on ka eeskoja piirdelaudis, suurendatud sissepääsu ukseauku.