Mälestise nimi Puust kabel (tsasson)

Inspektor: Muinsuskaitseameti Põlvamaa vaneminspektor, Viktor Lõhmus

Ehitised, Ehitiste liigid, Sakraalhoone, Kabel.

Mälestise tunnus

Puust kabel omab ajaloolist tähtsust kui piirkonna traditsiooniline palvemaja ja mälestus külakogukonna usutavadest.

Mälestise kirjeldus

Kabel on lihtsa vormiga palkhoone, mis kaetud horisontaalse laudisega. Kabeli esiküljel on balustraadiga piiratud varjualune, mille kohal kelpkatus. Kabel on tõstetud maapinnast kõrgemale ning toetub maakividel. Katusekattena on kasutatud laastu.

Mälestise asukoha kirjeldus

Mälestis asub Võrumaal, Võõpsu külas, Tartu-Värska maantee ääres, teest mõnikümmend meetrit kirde suunas.

Mälestise ajalugu

Tsässon on tõenäoliselt valminud 1710. aasta paiku. Kabeli kõrval on vana kalmistu, kuhu matmine lõpetati 19. sajandil. Kabel restaureeriti 2010. aastatel.

Aruanded

Valk, H. & Lillak, A. 2011. Aruanne arheoloogilistest järelevalvetöödest Võõpsu tsässona juures 24. mail ja 10-11. juunil 2010

Plaan, J. Maasik, A. Õigeusu kirikud, kloostrid ja kabelid Eestis. (2007). Võõpsu. Migula tsässon.