Mälestise nimi Johannes Käisi (1885-1950) haud

Menetleja: Muinsuskaitseameti Põlvamaa vaneminspektor, Viktor Lõhmus

Eesti 1920.-1930. aastate silmapaistvaima pedagoogi haud.

Mälestise kirjeldus

Hauasammas valmistatud mustast graniidist. Sambal J. Käisi bareljeef surma ja sünni daatumiga (26.12.1885-29.06.1950). Samba alumises otsas pühendus “KASVATAJA KÕRGEIM TASU ON TEMA PÜÜETE TEOSTUS KASVANDIKKUDE VASTUVÕTLIKUS JA TÄNULIKUS HINGES”. Arvatatav autor J.Raudsepp?

Johannes Käisi haud asub surnuaia põhjaosas umbes 50 meetrit kalmistu kabelist ida poole.

Mälestise ajalugu

Johannes Käis oli Eesti 1920.-1930. aastate silmapaistvam pedagoog, siinse kooliuuendusliku pedagoogilise mõtte arendaja, kooliuuendusliikumise tegelik juht ning võitleja demokraatliku koolikorralduse eest.
Rajas Eesti loodusõpetuse metoodika ja koolifenoloogia, propageeris kooliaedade kujundamist ning looduskaitset. Käis oli viljakas publitsist, kirjutas hariduspoliitilisi ja metoodikaartikleid, taotles ühtluskooli demokraatlikku korraldust.