Mälestise nimi II Maailmasõjas hukkunute ja terroriohvrite ühishaud
Mälestise registri number K42

Määrused ja käskkirjad(2)

"Kultuurimälestiseks tunnistamine" Kultuuri- ja haridusministri 01.06.1995. a.määrus nr.19/1, (RTL 1996, 119/120, 627) Kuupäev: 01.06.1995
Kultuurimälestis 42- Sõjahaua väljakaevamise aruanne (ESM) Kuupäev: 29.01.2024

Menetleja: Ida- Virumaa nõunik, Kalle Merilai

Ümber maetud

Kirjeldus

26.07.2023 toimunud uuringute käigus tuvastati 2 1944.a. langenud punaarmeelase säilmed. Matmise ootel Maardu kalmistule. Hauaplatsi suurus 6x6m. Hauaplatsil betoonist risttahuka kujuline hauatähis tekstitahvliga: Teise maailmasõja ohvrid.

Ajalugu

II maailmasõjas hukkunute ümbermatmine on toimunud 1950.a. Lüganuse kalmistult. ENSV Sõjakomissariaadi andmetel on maetud 208 hukkunut. 1950.a. püstitati dolomiidist obeliskilaadne mälestussammas. Sammast rekonstrueeriti 1985.aastal. 12.01.2023 püstitati uus hauatähis.

Kaitsevööndi ulatus

Vastavalt Muinsuskaitseseaduse § 25 lg.3 moodustab kinnismälestise kaitsevööndi 50 meetri laiune maa-ala mälestise väliskontuurist või piirist arvates, kui mälestiseks tunnistamise õigusaktis ei ole ette nähtud teisiti.