Mälestise nimi Põlva kalmistu

Ajastule tüüpiline matmispaik ühes väärtuslike hauamonumentide ja rajatistega.

Kirjeldus

Kalmistul mitmeid tähelepanuväärseid hauamonumente, kabel, munakivisillutisega tee. Kalmistu on piiratud suures osas maakividest madala aiaga, sissepääs kalmistule on avatud mitmest küljest, peavärav on kujundatud historitsistlikus võtmes. plekk-kattega peavärav on laotud punastest tellistest ja seda ilmestavad krohvitud pinnad, värava ülaosas asub kolm ehistorni. Sissepääsuks on sepistatud metallvärav. Põlva kalmistul puhkavad paljud kultuuritegelased: pastor, murdeluuletaja, ajakirjanik ja lehetoimetaja G. A. Oldekop; pastor, koolikirjanik ja õpikute väljaandja J. G. Scwartz; köster, kauaaegne koolmeister ja koorijuht O. G. Matthisson; kooliuuendaja Johannes Käis; kirjanik ja kunstnik Jaan Vahtra; sõjaajaloolane, Vabadusristi kavaler, kolonelleitnant Oskar Kurvits ja paljud teised

Ajalugu

Kalmistu rajamisaeg on 1773. aasta, kalmistu peavärav, mis valmis 1907. (1904) aastal. Kalmistu on käesoleval ajal hooldatud ja on kasutuses.

.