Mälestise nimi Munakivitee

Inspektor: Muinsuskaitseameti Põlvamaa vaneminspektor, Viktor Lõhmus

Mälestis omab tähtsust kui säilinud lõik ajaloolisest munakiviteest.

Mälestise kirjeldus

Säilinud munakivitee pikkus on 170 meetrit, laius kõige laiemas kohas 5,2 meetrit. Jõe pool muutub tee kitsamaks (umbes 4,3-4,5 meetrit), samuti kitseneb munakivitee Räpina maatee poolne osa. Mõlemas otsas on tee sillutis muutunud hõredamaks ning on kruusa ja liiva alt vaevalt märgatav. Keskmises, laiemas osas on munakivitee küllaltki hästi säilinud, tee servad on vajunud.

Mälestis asub Põlvamaal, Võõpsu alevikus, kulgedes mööda Sadama tänavat kuni jõeni.

Mälestise ajalugu

Munakivisillutisega kaeti Võõpsu alevi peatänav (Sadama tänav) 1924. aastal. 1927. aastal jätkati kiviteed ilmselt Räpina maantee suunas (sillutati Räpina-Võõpsu maantee 51-52 kilomeeter). Munakivitee ehitamiseks sõlmiti 1927. aastal leping meister August Räbovoitraga, maanteele munakivide vedamisel töötas ligi sada inimest. 1930. aastal võeti 377 m Räpina-Võõpsu munakiviteed (algas Räpina hobusepostijaamast ning lõppes Võõpsu alevis, kogupikkus 5,73 km) ning 163 m Võõpsu sadama teed Teedeministeeriumi poolt arvele. Võõpsust Petseri suunas kulges 1930. aasta andmetel kruusatee. Aja jooksul säilinud munakivitee tunnistati kultuurimälestiseks 1997. aastal.

Allikad

Kallaste, M. Muinsuskaitse eritingimused munakivitee korrastamiseks Võõpsu alevikus, Räpina vallas. Ajaloomälestis reg. nr. 4205. Põlva, 2006. Muinsuskaitseameti arhiivi toimik nr A-6594.