Mälestise nimi II maailmasõjas hukkunute ühishaud
Ava kaardil

Menetleja: Põlvamaa nõunik, Anu Lepp

Mälestis omab ajaloolist tähtsust kui II maailmasõjas langenute ühishaud.

Mälestise kirjeldus

Ühishaual paiknev mälestussammas on kahest kivist koosnev, soome mustast graniidist valmistatud monument. Kivide mõõtmed on 1,20 x 0.80 m. Tekst on graveeritud süvendtähtedega poleeritud pinnale. Poleeritud pinna ja töödeldud pinna vahel on sikk-sakk joon, mis kujutab EKG paberkandjal olevaid südamevõnkeid. Kivide küljed ja tagapool on murtud. Ühele kivile on süvendis graveeritud 1941-1945. Teisele kivile on süvendis graveeritud eesti ja vene keeles tekst: "Teises maailmasõjas langenud Nõukogude armee sõduritele".

Mälestis asub Põlva maakonnas, Maaritsa külas.

Mälestise ajalugu

II maailmasõjas hukkunute ühishauda on maetud langenud sõdurid, kes võitlesid 1940. aastatel Nõukogude armee poolel Põlvamaal. 1968. aastal püstitati ühishauale mälestussammas. Tegemist oli dolomiidist alusplaadil sesivate risttahukatega, millele oli paigutatud valgest marmorist mälestustahvel süvaraidkirjas mustaks värvitud tekstiga: "Igavene au kangelastele, kes langesid võitluses Eesti NSV vabaduse ja sõltumatuse eest Suures Isamaasõjas 1941-1945". 2000. aastate alguses asendati esialgne mälestussammas uue monumendiga "Murtud eluteed", mille autoriteks on Valev Elerand ja Enn Niittee.

Allikad

Suures Isamaasõjas langenud Nõukogude armee võitlejate vennashaud mälestussambaga. Pass. NSV Liidu Kultuuriministeerium, 1986. Muinsuskaitseameti toimik nr 2-8/12;
Enn Niittee taotlus Muinsuskaitseametile, 2002. Muinsuskaitseameti toimik nr 2-8/12.