Mälestise nimi II maailmasõjas hukkunute ühishaud

Mälestis omab ajaloolist tähtsust kui II maailmasõja käigus langenute ühine matmispaik.

Kirjeldus

Ühishaual paiknev mälestussammas koosneb kahest punakast graniidist väljaraiutud poolikust, ovaalsest, kõrvutiasetsevast plokist. Vasakpoolsel ovaalil on reljeefraidkirjas langenute nimed, parempoolsel ovaalil on väikest last süleshoidva, leinava naise kujutis. Plokkide kõrgus on 270 cm. Parempoolsel plokil on sisseraiutud süvend kõrgusega 220 cm. Betoonaluse pikkus on 110 cm ja laius 160 cm. Vasakpoolse ploki ees on punakast graniidist tahukas mõõtudega 80 x 63 x 28 cm. Tahuka peal on reljeefkirjas eesti ja vene keeles tekst "Igavene au kangelastele". Mälestise juurde viiv tee on kaetud betoonplaatidega.

Mälestis asub Põlva maakonnas, Vastse-Kuustse alevikus, kohaliku põhikooli juures.

Ajalugu

Ühishauda on maetud 115 langenut, kes võitlesid 1940. aastatel Nõukogude armee poolel Põlvamaal. Ühishauda maeti ka 10. juunil 1948. aastal langenud Kõlleste valla partorg Nikolai Lumi abikaasa ja tütrega. 1975. aastal püstitati ühishauale monument, mille autoriks on E. Taniloo.

Allikad

Suures Isamaasõjas langenud nõukogude armee võitlejate vennashaud mälestussambaga. Pass. NSV Liidu Kultuuriministeerium, 1983. Muinsuskaitseameti toimik nr 2-8/13.