Mälestise nimi Terroriohvrite ühishaud

Menetleja: Muinsuskaitseameti Põlvamaa vaneminspektor, Viktor Lõhmus

Mälestis omab ajaloolist tähtsust kui II maailmasõja käigus hukatute ühine matmispaik.

Mälestise kirjeldus

Ühishaud on tähistatud graniitkiviga, mille esiküljele on kinnitatud kunstmarmorist mälestustahvel mõõtudes 70 x 89 cm. Tahvlil on tekst "Igavene au neile, kes andsid oma elu nõukogude võimu eest" ja hukatute nimed. Mälestuskivi vastasküljel paikneb kunstmarmorist plaat, millele on sisse raiutud tekst "Kedagi pole unustatud, midagi ei unustata. Siia on maetud Värska luidetel 1941. a. fašistide poolt metsikult mõrvatud nõukogude inimesed".

Mälestis asub Võru maakonnas, Värska keskuses, valllavalitsuse hoone ees haljasalal.

Mälestise ajalugu

Ühishauda on ümber maetud II maailmasõja käigus, Värska piirkonnas hukatud isikud. Ühishaud rajati Värska keskusesse ning sellele paigutati mälestuskivi. 2017. aastal tegi Värska vallavalitsus Kaitseministeeriumile ettepaneku ühishauda maetud hukatute säilmete ümbermatmiseks ning mälestuskivi ümberpaigutamiseks Värska kalmistule.

Allikad

Fašismiohvrite vennashaud mälestuskiviga. Pass. NSV Liidu Kultuuriministeerium, 1987. Muinsuskaitseameti toimik nr 2-8/15;
Värska vallavalitsuse kiri Kaitseministeeriumile, 2017. Muinsuskaitseameti toimik nr 2-8/15.