Mälestise nimi II maailmasõjas hukkunute ühishaud

Menetleja: Muinsuskaitseameti Põlvamaa vaneminspektor, Viktor Lõhmus

Sõjategevuse käigus hukkunute matmispaik.

Mälestise kirjeldus

Ühisahaua tähis on tsemendist valatud alusel paiknev obelisk. Aluse mõõtmed on: kõrgus 90 cm, laius 105 cm; paksus 50 cm. Obeliski mõõtmed on: kõrgus 80 cm; laius 49/25 cm, paksus 20/11 cm. Alusele on kinnitatud kunstmarmorist plaat süvaraidkirjas tekstiga: "Igavene au 1944. a. langenud nõukogude partisanidele" ja viis nime.

Mälestis asub Võru maakonnas, Värska kalmistul, õigeusu kiriku ees oleval alal.

Mälestise ajalugu

Ühishauda on maetud 49 langenut, kes võitlesid 1940. aastatel Nõukogude armee poolel Värska ümbruses. 1959. aastal püstitati ühishauale mälestussammas.

Allikad

Suures Isamaasõjas langenud Nõukogude armee võitlejate vennashaud mälestussambaga. Pass. NSV Liidu Kultuuriministeerium, 1986. Muinsuskaitseameti toimik nr 2-8/15.