Mälestise nimi Alatskivi kalmistu

Ajalooline matmispaik ühes väärtuslike hauatähistega, mitmete kultuuritegelaste viimane puhkepaik.

Mälestise kirjeldus

Kalmistule on maetud mitmed tuntud kultuuriinimesed . Juhan Liivi kalmu tähistab luuletaja reljeefportreega kõrge obelisk (V. Mellik, 1924). Kujur V. Mellik on loonud ka kalmistu värava juures seisva Vabadussõja mälestusmärgi (1928; taastatud 1991, E. Taniloo). Laksi Tõnise hauasamba autoriks oli Kristjan Raud (1908). Hauasamba reljeef kujutab aheldatud käsi, sümboliseerides talurahva endisaegset õigusetust. Alatskivi kalmistule on maetud ka luuletaja ja koolijuht Karl Krimm, koolmeister Juhan Põder, Alatskivi pillikooride asutaja Elias Liiv, kunstnik Arnold Simson.

Alatskivi kalmistu on tõenäoliselt pärit 19. sajandi I poolest.