Mälestise nimi Laksi Tõnise (1808-1861) haud

Mälestise tunnus

Laksi Tõnise (1808 -1861) haud, kes oli Laksi talu teoperemees ja valla ametimees, kes osales aktiivselt ka väljarändamisliikumises. Organiseeris Alatskivi valla talupoegade ümberasumist Venemaale, kuid suri ise enne selle teostumist.

Kirjeldus

Maakivist väljaraiutud hauasammas reljeefiga, mis kujutab aheldatud käsi, mis sümboliseerivad talurahva endisaegset õigusetust. Reljeefil osutavad sõrmed maa poole - oli ju Laksi Tõnise soov saada "hingemaad".

Ajalugu

Hauasamba laskis püstitada Tõnise poeg isa 100. sünniaastapäevaks 1908. aastal. Samba autoriks on Kristjan Raud (1865-1943).