Mälestise nimi Nina kalmistu

Mälestise tunnus

Õigeusu kalmistu piirkonnale iseloomulik näide, kus on säilinud ajaloolised matused, ajaloolised hauatähised- ja hauapiirded, planeering, piire, kabel ja väravaehitis.

Mälestise kirjeldus

Nina kalmistu asub Nina küla keskosas, Peipsi järve kaldal, Nina õigeusu kirikust lääne pool. Kalmistu on piiratud 1-1,4 kõrguse maakivimüüriga. Kalmistu sissepääs asub läänemüüris. Väravaehitist ilmestab ümarkaarne tellissillus koos ristiga ning sepistatud väravad. Väravaehitise juurest algav teerada jaotab kalmistu kaheks suuremaks osaks. Kalmistu idaosas asub maakividest laotud kaheksakandiline kabel.
Kalmistul paikneb ajaloomälestis II maailmasõjas hukkunute ühishaud (reg-nr 4227).

Mälestis asub Tartu maakonnas, Nina külas, Peipsi järve kaldal, Nina kiriku vahetuse läheduses.

Mälestise ajalugu

Nina kalmistu rajati Nina Apostliku Õigeusu, Pokrovski kiriku juurde 1824. aastal. Kalmistul paikneb 1958. aastal rajatud II maailmasõjas hukkunute ühishaud, mis on kultuurimälestis.

Allikad

Nina kalmistu värava remont-restaureerimistööde eritingimused ja põhiprojekt. ARC Projekt OÜ. Tartu, 2006. Muinsuskaitseameti arhiiv P-15438