Mälestise nimi Vabadussõjas ja II maailmasõjas hukkunute ning terroriohvrite matmispaik

Inspektor: Tartumaa nõunik, Inga Raudvassar

Mälestise tunnus

I ja II maailmasõjas ja Vabadussõjas hukkunud punakaartlaste hauad; sõjategevuse tagajärjel hukkunute matmispaik.

Mälestise kirjeldus

Monument koosneb betoonist alusplokist( 205x410cm), millel paikneb graniidist mälestussammas mõõtmetega 240x10x80cm. Samba esiküljel on tahutud reljeef sõdurite kujutusega, tagaküljel tekst ning langenute nimed. Samba otstahkudel on välja tahutud aastaarvud 1919, 1941 – 44 (numbri kõrgus 50cm). Tekst: „ Au ja kuulsus töörahva vabaduse eest langenud võitlejaile/ честь и слава борцам павшим за свободу трудового народа.” Samba ees asub betoonist lillekast pikkusega 24m.

Matmispaik asub Elvas Tartu maantee ääres.

Mälestise ajalugu

Elva matmispaik tähistati 1945.-46.a. Ümbermatmised on toimunud veel 1950. ning 1970.a. Langenuid on siia toodud Tamsalt, Etsestelt, Karijärvelt, Lestalt, Uutalt, Peedult, Kongutast.