Mälestise nimi Kallaste kalmistu

Mälestise tunnus

Vanausuliste kalmistu piirkonnale iseloomulik näide, kus on säilinud ajaloolised matused, ajaloolised hauatähised- ja hauapiirded, planeering, piire ja väravaehitis.

Mälestise kirjeldus

Kalmistu asub Kallaste aleviku lõunapoolses osas, Peipsi järve kõrgel kaldal. Kalmistu vanem osa on piiratud maakividest piirdemüüriga. Kalmistu peasissepääs asub kalmistu läänemüüris. Punastest tellistest ja tumedast maakivist laotud kolmeosalist väravaehitist kaunistavad eenduvad liseenid, mis on kaunistatud , punastest tellistest kvaaderdustega. Ümarkaarsed väravaavad on suletavad metallväravatega. Väravaavade kohal paiknevad kolmnurkviilud, mille tipus on riste kandvad tornikesed. Väravaehitise juurest algavatest teerajast mõlemal pool paiknevad tihedalt hauaplatsid. Kalmistul leidub korduvkasutuses olevaid vanausuliste metallist hauatähised ,mis on kaetud mitme värvikihiga. Osal ristidel on säilinud väikesed messingist ikoonid. Kalmistu kagunurgas asub omapärane tornilaadne, tellistest laotud hauatähis. Vanausuliste matuste kõrval on kalmistul ka apostliku-õigeusu matuseid ja kaasaegse kujundusega hauaplatse. Müüriga piiratud alast lõunasse jääb kalmistu uuem osa, kus on matused peamiselt alates 20.sajandist.

Mälestis asub Tartu maakonnas, Kallaste linnas, Peipsi järve kaldapealsel.

Mälestise ajalugu

Kalmistu täpne rajamise aeg ei ole teada. Surnuaial on selgelt eristatav vanem osa, mis on tõenäoliselt rajatud 18. sajandil. Kalmistu uuemas osas on matused peamiselt 20.-21. sajandist.

Allikad

Liloson, K. (2008). Muinsuskaitse eritingimused Kallaste vanausuliste kalmistu müüri ja väravaehitise restaureerimiseks ja remondiks. Muinsuskaitseameti arhiiv A-9588