Mälestise nimi Kallaste kalmistu

Kallaste kalmistu on ajaloolise väärtusega vanausuliste matmispaik.

Mälestise kirjeldus

Kalmistu vanem osa paikneb ristkülikukujulisel alal ja on piiratud maakividest piirdemüüriga. Kalmistu peasissepääs asub kalmistu läänemüüris. Seal paikneb punastest tellistest ja maakivist kolmeosaline väravaehitis, mida kaunistavad seinast eenduvad liseenid. Ümarkaarsed, punastest tellistest kvaaderdustega väravaavad on suletavad metallväravatega. Väravaavade kohal paiknevad kolmnurkviilud ja riste kandvad tornikesed. Müüriga piiratud alast lõunasse jääb kalmistu uuem osa. Mõlemale kalmistuosale on iseloomulikud metallist hauapiirded ja vene ristid. Monumentaalseid hauatähiseid on vähe.

Mälestis asub Tartu maakonnas, Kallaste linnas, Peipsi järve kaldapealsel.

Mälestise ajalugu

Kalmistu puhul on tegemist vanausuliste matmispaigaga. Surnuaial on selgelt eristatav vanem osa, mis on tõenäoliselt rajatud 18. sajandil. Kalmistu uuemas osas on maetud peamiselt 21. sajandil.

Allikad

Liloson, K. (2008). Muinsuskaitse eritingimused Kallaste vanausuliste kalmistu müüri ja väravaehitise restaureerimiseks ja remondiks. Muinsuskaitseameti arhiiv A-9588