Mälestise nimi Kodijärve mõisa kalmistu

Menetleja: Muinsuskaitseameti Tartu maakonna vaneminspektor, Reelika Niit

Mälestise tunnus

Maastikuliselt hästieristuv, erandliku balti-saksa perekonnakalmistu näide, kus on säilinud ajaloolised matused, hauatähiste fragmendid ajalooline planeering ja haljastuselemendid.

Mälestise kirjeldus

Kalmistu asub väikesel künkal metsatukas. Kalmistuni viib mõisapargi juurest algav kaseallee. Kalmistul on säilinud hauakivide fragmente.

Mälestise ajalugu

Tegemist on Kodijärve mõisa viimaste mõisnike (1878–1919) von Ackermannide perekonnale kuuluva kalmistuga, mis on rajatud 19.sajandil. II maailmasõja ajal maeti kalmistule ka punaarmee sõdureid. Kodijärve mõisnikest on siia maetud Platon Thudor Isidor von Akerman (7. november (vkj) 1809 – 4. oktoober (vkj) 1891) ja tema abikaasa Wilhelmine Adolphine von Akerman (sündinud Lehmann; 6. juuli (vkj) 1816 – 16. veebruar (vkj) 1890).