Mälestise nimi Vabadussõja Reola lahingu mälestussammas

Mälestise tunnus

Monument Vabadussõja Reola lahingu mälestuseks, omab märkimisväärset tähendust Eesti Vabariigi iseseisvumisel.

Kirjeldus

Mälestussammas on lihtsa kujundusega ning graniidist, sellel asub kiri "Kodanik! Siin, Reola väljadel murdsime vaenlase ülivõimu 16.–17. jaan 1919."

Ajalugu

Reola lahing toimus 1919. aastal ning seda loetakse üheks murdepunktiks Eesti Vabadussõjas. Lahingu käigus lõid Eesti väed punaarmee võitlejad Tartu vallutamisel tagasi. 1931. aastal otsustati toimunud lahingu mälestuseks rajada monument Tartu-Petseri raudtee äärde. Mälestussamba kavandi koostas kapten Aleksander Sobolev, kivitöö tegi Tartu kiviraidur Johannes Kärner. Mälestussammas avati 1932. aastal. 1940. aastal peideti kohalike elanike poolt mälestussammas metsa ning ülejäänud osa lõhuti punavägede poolt. Mälestussammas taastati 1988. aastal.