Mälestise nimi Lohkva kalmistu

Mälestise tunnus

Erandlik 20.sajandi alguses rajatud juudi kalmistu näide, kus on säilinud ajaloolised matused, hauatähised ja -piirdeid, haljastuselemendid, hauakujunduse näited, piirdeaed ja väravaehitis.

Kirjeldus

Kalmistu asub Lohkvas, Tartu linna ja Luunja valla piiril, Tartu-Räpina maantee idaküljel. Kalmistu tänavapoolset külge piirab katustatud postidega, korrapäraselt liigendatud ja krohvitud müür. Müüripinnal postide vahel on Taaveti tähe kujutised. Kalmistu läänepoolne külg on piiratud lippaiaga ja idapoolne külg võrkaiaga. Arhitektuurselt ilmekaks täienduseks on sepistatud värava taga asuv kalmistu abihoone. Kalmistul paiknevad ristisuunalased teed jagavad kalmistu korrapärasteks kvartaliteks. Kalmistul asub mitmeid väärtuslikke hauatähiseid ja hauakujundusi.

Ajalugu

1930. a taotles Tartu juudi kogukond Tartu linnavalitsuselt maad 1859. a rajatud, Roosi tänaval asuva Tartu Juudi kalmistu (reg-nr 4328) laiendamiseks. Kuna siseministri määrusega oli lubatud matmispaikade laiendamine ainult väljaspool linna piire, pakuti juutidele maad Räpina maantee ääres. Juudi kogukond oli sellega nõus ning maa kalmistu rajamiseks omandati 1935. aastal.