Mälestise nimi Nõo kihelkonnakooli hoone

Mälestise tunnus

Ajalooline ühiskondlik hoone, mis on mänginud olulist rolli piirkonna ühhiskondlikus- ja hariduselus, millel on säilinud arhitektuurne vormistus, algupärased ehituskonstruktsioonid ja detailid.

Mälestise kirjeldus

Kahekorruselise hoone lihtsa kolmeruudulise klaasijaotusega akendega sümmeetrilised fassaadid on olnud kaetud laia horisontaalse voodrilauaga, ent hiljem krohvitud. Algne on ainult peahoone. Peasissepääsu esine sammastik on kaetud valtsplekiga. Kunagi on olnud seal rõdu, millele vihjab teisel korrusel asuv rõduuks. Hoone taga hilisemad juurdeehitused. Hoonel on kõrge viilkatus, millel säilinud üks, arvatavasti algne punasest tellisest ja kaks hilisemat silikaadist korstent.

Hoone on ehitatud 1883. aastal.
1883-1900 elas ja töötas hoones helilooja Aleksander Läte (1860-1948).