Mälestise nimi Kasepää kalmistu

Mälestise tunnus

Vanausuliste kalmistu piirkonnale iseloomulik näide, kus on säilinud ajaloolised matused, ajaloolised hauatähised- ja hauapiirded, planeering, piire ja väravaehitis.

Mälestise kirjeldus

Kalmistu asub Kasepää asula serval, Kasepää palvemaja juures. Kalmistu välispiirdeks olev müür on kalmistu ida- ja osal põhjaküljel laotud silikaattellistest, ülejäänud põhja-, lõuna ja lääneosas on piirdemüür betoonist vaid palvemaja pool olev aed on punastest tellistest postidest ja lippaiast rajatud piire. Kalmistu väravapostid on laotud maakivist ja punastest tellistest. Väravaehitist ilmestab ümarkaarne tellissillus koos ristiga ning sepistatud väravad. Väravaehitise juurest algavatest teeradadest mõlemal pool paiknevad tihedalt hauaplatsid. Kalmistul leidub korduvkasutuses olevaid vanausuliste metallist hauatähised ,mis on kaetud mitme värvikihiga. Osal ristidel on säilinud väikesed messingist ikoonid. Vanausuliste matuste kõrval on kalmistul ka apostliku-õigeusu matuseid ja kaasaegse kujundusega hauaplatse.

Mälestise ajalugu

Kasepää vanausuliste palvemaja on ehitatud 19. sajandi lõpus. Täpsed andmed kalmistu rajamise kohta puuduvad, kuid võib arvata, et kalmistu on anud kohal olnud juba enne palvemaja rajamist. Vanausulised on Kasepääle jõudnud 16. sajandil ja sellega saab seostada ka kalmistu teket.