Mälestise nimi Puhja kalmistu

Mälestise tunnus

19.-20.saj. kihelkonnakalmistu piirkonnale iseloomulik näide, kus on säilinud ajaloolised matused, hauatähised ja -piirdeid, haljastuselemendid, hauakujunduse näite, piirdeaed, väravad ja kabel.

Kirjeldus

Kalmistu paikneb Puhja alevikust lõuna pool. Kalmistu välispiire kujutab endast kuni 0,6 m kõrgust ja kohati kuni 0,7 m paksust maakividest laotud müüri. Kalmistul on kolm väravat - neist kaks paiknevad lääneküljel ja üks lõunaküljel. Läänekülje lõunapoolse värava sõiduväravast ja kahest jalgväravast koosneva sissepääsu väravapostid ja sepisvärav on taastatud 2013.a. Läänekülje teise värava maakivist tahutud väravapostid, mida kroonivad metallristid, paiknevad graniitsoklil, kahe poolega värav on sepistatud. Värav ei paikne oma algsel asukohal ning on praegusele kohale toodud ilmselt kalmistu kaguküljelt. Kalmistu lõunapoolne värav ja väravapostid on sarnased eelpoolkirjeldatud väravaga. Kalmistu peaväravast idas paikneb tellistest laotud ja krohvitud kabelihoone ning kirde pool ajaloomälestis II maailmasõjas hukkunute ja terroriohvrite ühishaud reg nr 4269.

Asukoha kirjeldus

Kalmistu asub Puhja alevikust lõuna pool, Puhja-Elva maanteelt edelasse keeravat teed pidi ligikaudu 800 m kagu pool.

Kalmistu on arvatavasti rajatud 1840.aastatel.