Mälestise nimi Puhja vana kalmistu

Kalmistu erandlik näide, kus on säilinud ajaloolised matused, ajalooline piire ja üks hauatähis.

Mälestise kirjeldus

Kalmistu on lääne, põhja ja ida suunas piiratud maakividest kuhjatisega, millele käesoleval ajal on ümbritsevatelt põldudelt peale lükatud mulda ja kive. Kiviaial kasvab võsa ja väiksemaid puid, mis markeerivad maastikus kalmistu välispiirid. Kalmistu maa-alal on künklik ja põhjaosas võsastunud. Kalmistul asub üks hauakivi, millel on kirjad ja daatum 1795-1830.

Mälestise asukoha kirjeldus

Kalmistu asub Puhja- Elva maanteed pidi liikudes ligikaudu 600 m Puhja asulast väljas, maanteest põhjapool jääval alal.

Mälestise ajalugu

Täpsemad andmed kalmistu kohta puuduvad. Mõningatel andmetel on kalmistu alates 1840. aastatest maha jäetud. Võimalik on ka, et kalmistul asetseval hauaplaadil toodud daatumid ( 1795- 1830) ei ole kalmistuga vahetult seotud.Suulistele allikatele tuginedes on tegemist enne I maailmasõda toimunud sõjalise kokkupõrke ohvrite matmispaigaga.