Mälestise nimi Uderna ministeeriumikooli hoone

Ajalooliselt ühiskondlik hoone, mis on mänginud olulist rolli piirkonna hariduselus.

Kirjeldus

Sümmeetrilise põhiplaaniga klassitsistlik ühekorruseline hoone. Hoone on kaetud laudvoodriga. Esifassaadil mitmed väljaehitused. Väljaehitatud katusekorrus, kus ka vintskapid. Aknad 6-ruudulise jaotusega.

Uderna külakool asutati 1766. aastal.
1896. aastal muudeti külakool ministeeriumikooliks. Kool on kandnud aja jooksul ka vallakooli, 6– ja 7–klassilise kooli ning algkooli nime.
Siinses koolis on õpetajana töötanud mitmed tunnustatud haridustegelased: Jaan Neumann, Jaan Linsi, Adolf Perandi, Jaan Roots, August Käppa, August Raud, Hans Tõllasson, Aleksander Mitvitz, Ferdinand Tigane jt. Uderna koolis on õppinud kunstnik Konrad Mägi, näitleja Leopold Hansen, kirjanikud Friedebert Tuglas, Jaan Kärner ja Helmi Mäelo.
Kakssada seitse aastat kestnud õppetöö lõppes Uderna Algkoolis 1973. aasta kevadel. Hiljem on samas hoones tegutsenud Uderna muuseum.