Mälestise nimi Rõngu mõisa kalmistu

Mälestise tunnus

Maastikuliselt hästieristuv, erandliku balti-saksa perekonnakalmistu näide, kus on säilinud algsed, võlvitud hauakambrid, matmisplatside piirjooned ja põlispuud.

Kirjeldus

Von Manteufelite perekonnakalmistu üldpiirjooned on maastikuliselt hästi loetavad. Tegemist on ümbritsevast piirkonnast reljeefselt erituva alaga. Välispiirded ja maapealsed ehitised kalmistul käesolevala ajal puuduvad. Säilinud on maa-aluse hauakambri sissekäigu metallpiirde aluskivid ja paljastunud on osa varisenud maa-aluse hauakambri võlvitisest. Kalmistu piirjooned on tähistatud kividega.Endisest mõisasüdamest toob kalmistuni tammealle ja hauakohalt avaneb piki metsasihti vaade Lossimäele.

Asukoha kirjeldus

Von Manteufeli perekonnakalmistu asub Rõngu asula loodeserval, rahvapärimusest tuntud „Krahvimäe“ serval, endisest mõisast 0,5 km kagus, kunagise metsapargi alal. Metsapargi ja kalmistu vahel on allee.

Ajalugu

Tegemist on von Manteufeli perekonnale kuuluva kalmistuga, mis on rajatud 19.sajandil. Kalmistut rüüstati 1919.a. Hauakambrit ümbritses rauast aed, mis tänaseks päevaks on hävinenud.