Mälestise nimi Äksi kalmistu

Menetleja: Muinsuskaitseameti Lõuna-Eesti järelevalveosakonna juhataja, Reelika Niit

Äksi kalmistu on tüüpilise alevikalmistu hea näide.

Mälestise kirjeldus

Äksi kalmistu on tüüpiline alevikalmistu, seda piirab madal maakiviaed, sissepääsuosa on lahendatud kaasaegsete kivimaterjalidega. Hauaplatsid on piiratud madalate kivipiiretega, kõrgemaid hauapiirdeid ei esine. Kalmistu piires asub ka kabelihoone, mis lihtne krohvitud ja viilkatusega hoone, kabeli avatäited on kaetud puidust luukidega.

Mälestise asukoha kirjeldus

Äksi kalmistu asub Tartu vallas, Äksi alevikus ning jääb Äksi kirikust itta, paiknedes Saadjärve vahetus läheduses.

Mälestise ajalugu

Kalmistul paikneb II maailmasõjas hukkunute ühishaud, millel asub 1977. aastal paigutatud graniitskulptuur (autor Juhan Paberit)