Mälestise nimi Vara kalmistu

Mälestise tunnus

18.-20.saj. kalmistu piirkonnale iseloomulik näide, kus on säilinud ajaloolised matused, hauatähised ja -piirdeid, haljastuselemendid, hauakujunduse näited, piirdeaed ja värav.

Mälestise kirjeldus

Kalmistu asub Vara kirikust lõuna pool avatud maastikul. Kalmistu välispiire kujutab endast maapinnal 1- 1,6 m paksust ja 1 m kõrgust maakividest kuhjatist. Väravat markeerivad kaks graniidist madalat posti, mis kujunduselt on sarnased kalmistu keskosas asuva von Sieversite perekonnakalmistu piirdepostidega. Värav puudub, kuid postide küljes säilinud hingetapid lubavad oletada kunagist värava olemasolu. Hauatähiste järgi hinnates võib arvata ,et kalmistu lõunapoolne osa on varasem ja kalmistu on laienenud lõunast põhja poole.
Kalmistu keskosas paikneb Vara mõisnike, von Sieversite perekonna kalmistu kuhu viib peaväravast algav tee. Perekonnakalmistu on piiratud graniidist tahutud madala aiaga. Mõisakalmistu kagupoolses nurgas on krahv Paul Joachim von Sieversi (25.03.1797–26.06.1863) ja paruness Sophie von Sieversi (sündinud Nolcken) hauatahvlid. Mõisnike kalmistu maa-ala on kasutusel tavamatuste alana ja sinna on maetud ka väljapool mõisnike perekonda olevaid inimesi.
Kalmistul paiknevad ajaloomälestised Vabadussõja mälestussammas (reg-nr 27170) ja II maailmasõjas hukkunute ühishaud (reg-nr 4292).

Mälestise ajalugu

Kalmistu rajamise aeg ei ole täpselt teada. Kalmist on seostatud Vara Püha Brigitta abikirikuga, mille järgi on kalmistut dateeritud 17. sajandisse.