Mälestise nimi Välgi kirikuaed

Välgi kirikuaed on 19. sajandi teisel poolel rajatud piirkonna ajalooline maitmispaik.

Kirjeldus

Kirikuaias paiknevad neohistoritsistlik kirik ja matmisala. Kiriku kirdenurga juures on kirikut ja kalmistut ümbritseva maakividest aia sees põletatud savitellistest värav. Väravaehitise moodustab külgedelt postidega piiratud kaaraavaga põletatud savitellistest viilusein, milles asub kahe poolega lihtne püstlattidest puitvärav. Väravapostid lõpevad terasplekiga kaetud püramiidkatusega, mille tipus on rist. Ka väravaviil on pealt kaetud terasplekiga.

Mälestis asub Tartumaal, Välgi külas, kõrgel künkal looduse keskel.

Ajalugu

EAÕK Välgi Püha Neeva Aleksandri kirik on ehitatud 1884. aastal. Tõenäoliselt samal ajal rajati ka kalmistu ning ehitati kirkut ja kalmistut ümbritsev maakividest aed koos tellistest väravaga. 2017. aastal restaureeriti kirikuaia väravaehitis.

Allikad

Kattai, Oleg (2017). Kiriku aiaväravate restaureerimistööde muinsuskaitseline järelevalve aruanne. Tartu. Muinsuskaitseameti arhiivi toimik nr A-13425.
Jõgi, Jaan (2016). EAÕK Vara-Välgi kiriku värav. Värava restaureerimise tegevuskava. Tallinn. Muinsuskaitseameti arhiivi toimik nr A-13111.