Mälestise nimi Sõõro külakooli hoone

Mälestise tunnus

19. sajandist pärinev ajalooline koolihoone, mis on mänginud olulist rolli piirkonna hariduselus ja seotud Gustav Suitsu nimega. Mälestise tunnuseks on koolihoone säilinud algupärane välisilme ajaloolises hoovi- ja hoonetekompleksis, säilinud ruumistruktuur, interjööriosad ja sisustuselemendid.

Kirjeldus

Väiksem ühekorruseline rõhtpalkseintega puithoone. Hoonel on maakividest sideaineta laotud vundament. Kaetud poolkelpkatusega. 2 sissepääsu - neist ühe ees kinnine viilkatusega veranda. Ühest pääses klassiruumidesse, teisest köögi kaudu eluruumidesse. Klassiruume on 2, eluruume 3 ja 1 köök. Üldpinda ca 250m2

Ajalugu

On teada, et Võnnu kihelkonna lapsed said endale aabitsad 1688.a. Külakool asutati Võnnus arvatavasti 1736.a. 1874.a ehitati kooli jaoks uus hoone, milles õppetöö kestis 1951.aastani. Selles koolimajas õppis (1892-1895) ka tulevane luuletaja Gustav Suits.