Mälestise nimi Võnnu vana kalmistu

Mälestise tunnus

18.-20.saj. kihelkonnakalmistu piirkonnale iseloomulik näide, kus on säilinud ajaloolised matused, hauatähised ja -piirdeid, haljastuselemendid, hauakujunduse näited, piirdeaed, väravad, maakividest kabel ja Kurista mõisnik G. de Villebois kabel.

Mälestise kirjeldus

Võnnu vana kalmistut ümbritseb madal 1,5 m kõrge maakividest laotud piirdemüür, mis on kalmistu tagumises osas ja külgedel madalaks vajunud. Kalmistu peasissepääsu tellistest laotud väravapostid on krohvitud ja lubjatud valgeks. Postide vahel asub kahepoolega lihtne puitlippidest värav. Võnnu vana kalmistu dominandiks on Kurista mõisahärra G. de Villebois kabel (mälestis reg-nr 7316), mis paikneb kalmistu keskteljel. Kalmistul on säilinud palju ajaloolisi, valdavalt 19. sajandist pärinevaid hauatähiseid, sealhulgas malmriste, malmist hauaplatside piirdeaedu ja iseloomulikke marmorriste. Kalmistu põhjaosas asub 19. sajandist pärinev arhailine poolkelpkatusega maakividest seintega matusekabel. Peasissepääsust läänes asub mälestis II maailmasõjas hukkunute ühishaud (reg-nr 4302). Kalmistule on maetud Gustav Suitsu vanemad Hendrik ja Liis Suits, Võnnu koguduse õpetaja Eduard Philipp Körber (1770-1850) ja teisi mitmeid kohaliku tähtsusega ajaloolisi isikuid.

Võnnu surnuaed õnnistati 1773. a.