Mälestise nimi Maja, kus elas Jaan Tõnisson

Hoone omab kultuuri- ja ajaloolist tähtsust, kuna siin elas Jaan Tõnisson.

Mälestise kirjeldus

Ühekordne palkseintega hoone on pealt krohvitud pritskrohviga. Hoone esifassaadile on paigaldatud dateeringuga mälestusplaat.Hoone katust liigendab põhimahu ja juurdeehituse erinevate suundadega viilkatused. Katused on kaetud valtsitud tsinkplekk-kattega, sarikaotsad on profileeritud. Põhjapoolse hooneosa katusel on ärkel, mis on kaetud eterniitkattega. Hoonel on säilinud algupärased aknad. Uksed pärinevad nõukogude perioodist.

Mälestise ajalugu

Hoone ristkülikukujuline põhimaht on ehitatud 1907.aastal. Krundiplaani nr 4a ja 11 B suuruses 486 ruutu valmistas 1911.aastal maamõõtja L. Jakobsen. Alates 1912. aastast kuulus J. Tõnissoni abikaasale Hildegard Tõnissonile. Hoone on ehitatud osade kaupa. Olemasolevale põhimahu põhjaküljele liideti ristkülikukujuline juurdeehitus 1912.aastal ning hoone kirdepoolne juurdeehitus ehitati 1913.aastal. Lääneküljel olnud rõdu ehitati toaks ja paraadesik on tehtud köetavaks. Jaan Tõnisson oli üks Eesti poliitilise rahvusliku ideoloogia loojaid ja selle mõõduka suuna juht. 1919-1920 oli ta Eesti Vabariigi peaminister, järgnevalt oli Tõnisson I–V Riigikogu liige; 1923–1925 ja 1932–1933 Riigikogu esimees, 1927–1928 ja 1933 riigivanem ning 1931–1932 välisminister ning 1935–1939 oli ta Tartu Ülikoolis ühistegevuse professor.

Muinsuskaitseseadusest tulenevad kitsendused kehtivad KKT Lisa nr 1 näidatud ulatuses.