Mälestise nimi Puitelamu 1907-1914, kus aastail 1912-1927 elas August Kitzberg
Liigitus ehitismälestis, ajaloomälestis

Mälestise tunnus

Kahekorruseline puitelamu paikneb nn Ees-Karlovas ning on ilmekas näide Karlova linnaosa tuumikala puitarhitektuurist. Terviklikult, algupärase fassaadidekooriga säilinud juugendlik elamu esifassaadil on kaks eenduvat külgrisaliiti, mille lõpetavad kaarfrontoonid. Fassaadi keskel on kolmnurkviiluga katuseuuk. Hoone omab kultuuri- ja ajaloolist tähtsust, kuna siin elas aastatel 1912-1927 kirjanik August Kitzberg (tragöödia "Libahunt" 1912, draama "Kauka jumal" 1915).

Mälestise kirjeldus

Kahekorruselise hoone esifassaadil on kaks eenduvat külgrisaliiti, mille lõpetavad kaarfrontoonid. Frotoonidel on kaaraknad. Fassaadi keskel on kolmnurkviiluga katuseuuk. Hoone seinad on kaetud rõhtse paigutusega profileeritud laudisega. Hoone keskosa I ja II korruse akende vahelised pinnad on kaetud püstlaudisega. Laiade nurgaliseenide servades ja ülaosas on soonekesed. Välisust ja aknaid ümbritsevad algsed piirded, akende kohal on puitkarniisid. Algupärastena on säilinud veranda ja pööningu aknad, ülejäänud aknad on uuendatud. Hoone peauks on säilinud algupärasena. Ukse ülaosas on valgmikaken, ukslehe ülemine osa on samuti klaasidega, alumine osa on kaunistatud profileeritud tahveldisega.
Interjööris on säilinud algupärane puutrepp treitud balustritega ja kahetiivaline klaasruutudega tahveluks.

Hoone on ehtatud aastatel 1907-1914.

Muinsuskaitseseadusest tulenevad kitsendused kehtivad KKT Lisa nr 1 näidatud ulatuses.