Mälestise nimi Barclay de Tolly mälestussammas
Mälestise liik ajaloomälestis, kunstimälestis

Kunst, Materjal, Metall, Kivi, Objekt, Skulptuur, Monumentaalskulptuur, Monument.

Mälestise tunnus

Napoleoni vastases sõjas kuulsuse saavutanud kindralfeldmarssal M. A. Barclay de Tolly (1761 – 1818) monument püstitati 1849. a (kavandas vene kunstnik I. Demut – Malinovski, arhitektuurne osa A. Stsedrin). Teose tellisid kindrali alluvuses teeninud ohvitserid. Mälestussammas kujutab feldmarssal Barclay de Tolly rinnakuju graniitsambal koos tol ajal kasutusel olnud relvade koopiatega.
Barclay de Tolly monumendi näol on tegemist klassitsistlikus stiilis teostatud monumendi näitega.

All alusel metallplaadil venekeelne tekst.

Ajalugu

Napoleoni sõdades kuulsuse saavutanud kindralfeldmarssal M. A. Barclay de Tolly pronksmonumendi kavandas vene kunstnik I. Demut - Malinovski 1846.a. Monumendi arhitektuurne osa pärineb A. Stsedrinilt. Raha ausamba rajamiseks kogusid kindrali alluvuses teeninud ohvitserid. Monument avati 1849. a. Plats oli algselt sillutatud munakividega, kuid hiljem kujundati see ümber haljastatud skvääriks.

Michael Andreas (Mihhail Bogdanovits) Barclay de Tolly (1761 – 1818) oli Vene väejuht, kindralfeldmarssal. Ta põlvnes šoti päritoluga balti aadli perekonnast. Paistis silma vapruse ja andekusega Vene-Türgi sõjas (1787 – 91), Vene – Rootsi sõdades (1788 – 90 ja 1808 – 09) ning Prantsusmaa vastastes koalitsioonisõdades (1805 – 07). On maetud perekonna hauakambrisse Jõgevestesse. (ENE, 1.kd. Tln., 1985

Barclay de Tolly monument, V. I. Demut-Malinovski, 1849 (graniit, pronks, marmor)