Mälestise nimi Tartu Uus-Peetri kalmistu

Mälestise tunnus

Iseloomulik näide 19. sajandi lõpus rajatud regulaarse planeeringu ja kõrghaljastusega kalmistust, kus on säilinud algupäraste rajatistena neogooti stiilis peavärav. Jälgitavate piiridega, järjepidevalt hooldatud kalmistu sisaldab paljude kultuuritegelaste haudu ning peegeldab suurepäraselt hauakujunduse erinevaid etappe ja kohalikku kalmistukultuuri, andes ülevaate nii metalli- kui kivitöö meistrite töödest hauatähiste valmistamisel. Alates 19. sajandi lõpust pärinevad hauad ja hauatähised omavad kultuuriajaloolist, kunstilist ja miljöölist väärtust.

Mälestise kirjeldus

Regulaarse teestikuga planeeritud kalmistu Puiestee tänava poolsele küljele on rajatud neogooti stiilis tellistest kolmeosaline sepisväravatega väravaehitis. Kalmistu loodeküljel on metall-võrkaed, ülejäänud küljed on piiratud puitlipp-aiaga. Kõrghaljastuses domineerivad valdavalt lehtpuud, vähemal määral leidub okaspuid.

Asub Puiestee ja Muru tänavate ristumiskohas.

Mälestise ajalugu

Peetri kogudus alustas tegevust 1869.a. Neogooti stiilis telliskirik asub Puiestee tänaval ja on ehitatud 1884.a. Samal ajal on kujunenud ka kalmistu.

Lisa 1 mälestise asukoha skeem ja kaitsevööndi piir.
Kuna mälestiseks tunnistamise õigusaktis ei ole kaitsevööndit eraldi kehtestatud on kalmistu kaitsevööndiks 50 m laiune maa-ala mälestise väliskontuurist või piirist arvates.