Mälestise nimi Tartu Uus-Jaani kalmistu

Mälestise tunnus

Iseloomulik näide 19. sajandi lõpus rajatud regulaarse planeeringuga ja rohke kõrghaljastusega kalmistust, kus on säilinud algupäraste kalmisturajatistena neogooti stiilis ehitatud värav ja kabel. Jälgitavate piiridega, järjepidevalt hooldatud kalmistu sisaldab paljude kultuuritegelaste haudu ning peegeldab suurepäraselt hauakujunduse erinevaid etappe ja kohalikku kalmistukultuuri, andes ülevaate nii metalli- kui kivitöö meistrite töödest hauatähiste valmistamisel. Alates 19. sajandist pärinevad hauad ja hauatähised omavad kultuuriajaloolist, kunstilist ja miljöölist väärtust.

Kirjeldus

Asub Puiestee tänava ääres Emajõe ürgoru veerul. Kalmistu on laienenud Vana- Peetri kalmistu poole. Regulaarse teestikuga planeeritud kalmistul kasvavad põlispuud: erinevat liiki lehtpuud, okaspuudest elupuud ning elupuuhekid. Kalmistu on piiratud puitlippaiaga. Puiestee tänava poolsel küljel paikneb neogooti stiilis rajatud punastest tellistest, kolmeosaline sepisväravatega peavärav. Keskmise värava kohal, krohvipinnal on kiri " Selig sind die Todter, die in dem Herrn sterben "
Kalmistu keskosas, peatee lõpus paikneb neogooti stiilis kabel (arhitekt C. Bescht). Kabel on ehitatud tellistest, katusenurki ilmestavad tornikesed, algselt plekk-kattega katus on praegu kaetud eterniitplaatidega.
Kalmistu O-nurgas asetseb historitsistlikus stiilis punastest tellistest ehitatud valvurimaja.
Uus-Jaani kalmistul paiknevad järgmised ajaloomälestised:
1. I maailmasõjas hukkunute ühishaud (reg nr 4354)
2. Karl August Hermanni (1851-1909) haud (reg nr 4355)
3. Hugo Treffneri (1845-1912) haud (reg nr 4356)
4. Mihkel Veske (1843-1890) haud (reg nr 4357)
Kalmistul on ka aastatel 1914-1918 sõjategevuses hukkunud 30 saksa sõduri matmispaik. See on tähistatud paekivist müüriga, mille esiküljel on tekstiga nelinurkne graniidist mälestuskivi.

Ajalugu

Esimesed matused Uus- Jaani kalmistule pärinevad aprillikuust 1890. Kalmistu õnnistati sisse septembris 1890. Matmisala suurus oli 6 vakamaad, sellest kolm aiaga piiratud. Seda nimetati " uus saksa koguduse surnuaed ". Suhteliselt hilise asutamisaja tõttu on Uue- Jaani kalmistule maetud vähem kultuuritegelasi kui Vana- Jaani kalmistule. Vana- Jaani kalmistu sai oma nime hulk aega hiljem, siis kui oli välja mõõdetud Uus- Jaani kalmistu.

Lisa 1 mälestise asukoha skeem ja kaitsevööndi piir.
Kuna mälestiseks tunnistamise õigusaktis ei ole kaitsevööndit eraldi kehtestatud on kalmistu kaitsevööndiks 50 m laiune maa-ala mälestise väliskontuurist või piirist arvates.