Mälestise nimi Tartu Ülikooli kalmistu

Mälestise tunnus

Iseloomulik näide 19. sajandi II poolel rajatud regulaarse planeeringuga ja rohke kõrghaljastusega kalmistust. Järjepidevalt hooldatud kalmistu sisaldab paljude kultuuritegelaste haudu ning peegeldab suurepäraselt hauakujunduse erinevaid etappe ja kohalikku kalmistukultuuri, andes ülevaate nii metalli- kui kivitöö meistrite töödest hauatähiste valmistamisel. Alates 19. sajandist pärinevad hauad ja hauatähised omavad kultuuriajaloolist, kunstilist ja miljöölist väärtust.

Kirjeldus

Tartu Ülikooli kalmistul paikneb järgmine ajaloomälestis: Johannes Voldemar Veski (1873-1968) haud (reg nr 4366). Kalmistul on lisaks eespool nimetatule veel mitmete kultuurilooliselt Eestile oluliste isikute hauad. Regulaarse teestikuga rajatud kalmistu kõrghaljastuses domineerivad põlispuudest valdavalt lehtpuud, vähemal määral leidub okaspuid.

Maarja kalmistu paikneb Raadi kalmistu põhjanurgas, külgneb Kruusamäe tänavaga.

Ajalugu

Tartu Ülikooli koguduse saksa pihtkond asutati 1847.aastal, eesti pihtkond 1921. aastal. Jumalateenistusteks kasutati 1860.aastal valminud ülikooli kirikut. Ka Tartu Ülikooli kalmistu rajamisaeg jääb 19. sajandi keskpaika.

Lisa 1 mälestise asukoha skeem ja kaitsevööndi piir.
Kuna mälestiseks tunnistamise õigusaktis ei ole kaitsevööndit eraldi kehtestatud on kalmistu kaitsevööndiks 50 m laiune maa-ala mälestise väliskontuurist või piirist arvates.