Mälestise nimi II maailmasõjas hukkunute ja terroriohvrite ühishaud

Mälestise tunnus

Memoriaalansambel on kunstiliselt heal tasemel näide mälestusansamblist ning Eesti ajaloo ja monumendikunsti jäädvustus.

Mälestise kirjeldus

Memoriaalansambel asub Raadi järve lõunakaldal. Ansambli kese paikneb kompleksi järvepoolsel küljel, koosnedes hallist graniidist valmistatud rinnatisest, millele on graveeritud mälestustekst (vasakul vene keeles, paremal eesti keeles). Rinnatise keskel kõrguvad püstised tahukad kui värvad, mille vahelt kulgeb trepp. Trepp lõpeb poodiumiga, millel paikneb langetatud peaga sõduri pronksist rinnakuju. Selle visuaalse dominandi ette jääb betoonist valatud väljak, mille tõusvatel külgedel paikneb muru sees 24 õigeusu ristiga hauaplaati.

Ühishaud asub Raadi pargis järve lõunakaldal.

Mälestise ajalugu

Raadi pargis avati esimene langenute vennashauda tähistanud mälestussammas 1945. aastal. Mälestusammas likvideeriti, kui 29. detsembril 1975 avati Raadi pargis memoriaalkompleks 2069 võitleja mälestuseks, kes langesid Tartu lahingutes 1941. ja 1944.a. Monumendi kavandi saamiseks kuulutati välja konkurss, millele laekus 13 tööd. Memoriaalkompleksi aluseks sai I preemia pälvinud töö, mille autoriteks olid skulptor Ants Mölder ja arhitekt Rein Luup.