Mälestise nimi Tartu Vanausuliste kalmistu

Mälestise tunnus

Iseloomulik näide 19. sajandi II poolel regulaarse planeeringu ja rohke kõrghaljastusega rajatud kalmistust. Jälgitavate piiridega, järjepidevalt hooldatud kalmistu peegeldab suurepäraselt hauakujunduse erinevaid etappe ja kohalikku õigeusu kalmistu kultuuri, andes ülevaate nii metalli- kui kivitöö meistrite töödest hauatähiste valmistamisel. Alates 19. sajandist pärinevad hauad ja hauatähised omavad kultuuriajaloolist, kunstilist ja miljöölist väärtust.

Mälestise kirjeldus

Asub Jänese ja Orava tänavate vahel, kagus külgneb Vana- Juudi kalmistuga. Peasissepääs asub Roosi tänaval, kalmistule viib jalgtee juudi kalmistu kõrvalt. Kaarsillusega ühendatud väravapostid on ehitatud telliskividest, pinnad üle krohvitud. Väravatiivad on puidust. Roosi tänava poolsel küljel on plankaed, ülejäänud aiaküljed on valmistatud puitlippaiana. Kalmistu kõrghaljastusest valdav osa on lehtpuud, osa neist põlispuud.

Mälestise ajalugu

Vanausuliste selts loodi Tartus 1863. aastal. Neil on palvemaja Põik tänaval (proua A. Korabliova kingitus 1863 a.). Algne palvemaja oli ühekordne puust hoone. 1931. aastal valmis arhitekt A. Podtschekajevi projekti järgi puust kellatorn betoonseintest alusel. Kellatorn hävis II maailmasõjas.

Lisa 1 mälestise asukoha skeem ja kaitsevööndi piir.
Kuna mälestiseks tunnistamise õigusaktis ei ole kaitsevööndit eraldi kehtestatud on kalmistu kaitsevööndiks 50 m laiune maa-ala mälestise väliskontuurist või piirist arvates