Mälestise nimi Jakob Hurda (1839-1907) haud

Mälestise tunnus

Eesti rahvusliku ärkamisaja tegelase, rahvaluule ja vanavara kogumise algataja Jakob Hurda (1839-1907) matmispaik.

Mälestise kirjeldus

Matmispaika ümbritseb graniitblokkide vahel must metallist sepisaed (valmistatud C. J. Lesta töökojas).
Mustast graniidist nelinurksel postamendil paiknev mustast graniidist rist. Postamendile on raiutud kiri:
" Issand,
mõtle minu peale,
Kui sa oma
kuningriiki tuled !
Luuk. 23.42"

Mälestise ajalugu

Jakob Hurt sündis Himmaste külas 1839. aastal ja suri Peterburis 1907. aastal. Peale alghariduse omandamist läks Jakob Hurt õppima Tartu Ülikooli usuteadust. Peale õpinguid töötas Hurt mitmel pool kodu- ja gümnaasiumiõpetajana ning pastorina Peterburi Jaani koguduses. Samuti omandas Hurt Helsingi ülikoolis doktorikraadi. Oma tööelu kõrvalt oli Hurt ka aktiivne seltskondlikus tegevuses ning oli üks rahvusliku liikumise juhtfiguure. Ta oli Eesti Kirjameeste Seltsi juht ning muuhulgas propageeris eestikeelset kooliharidust ning kirjakeele arengut. Ta oli kirglik rahvaluule koguja ja publitseerija.

Kaitsevööndi ulatus

Lisa 1 mälestise asukoha skeem. Kuna mälestis asub kalmistul, siis mälestisele eraldi kaitsevööndit ei määrata (alus Muinsuskaitseseadus § 25 lg 6).