Mälestise nimi Johann Voldemar Jannseni (1819-1890) haud

Mälestise tunnus

Eesti ajakirjaniku, kirjaniku, rahvusliku liikumise ja kultuuritegelase J. V. Jannseni (1819-1890) matmispaik.

Kirjeldus

Matmispaika ümbritseb sepisaed. Raudkivist madalal alusel paikneva hallist marmorist hauamonumendi tipus on väike marmorrist. Monumendi keskel paiknevas nishis asetseb Jannseni valgest marmorist portreebüst (autor August Weizenberg, 1893; muud osad Jaan Lesta töökojast). Monumendi alumisel osal gooti kirjas tekst:
"Õndsad on rahu nõudjad: sest
neid peab Jumala lapsiks hüütama.
Mat. 5.9.
Tänuliku Wanemuise seltsi
ja sugu sõbrade poolt. 1893."

Ajalugu

Mälestusmärgi püstitamiseks kultuuritegelase hauale algatas "Vanemuise" selts 1892.a rahva hulgas korjanduse, mille tulemusena saadi kokku ligi 900 rubla. Hauasammas J. V. Jannseni kalmul avati 10. septembril 1893, büsti autor August Weizenberg. See oli esimene eesti rahva rahade eest püstitatud hauamonument.

Kaitsevööndi ulatus

Lisa 1 mälestise asukoha skeem. Kuna mälestis asub kalmistul, siis mälestisele eraldi kaitsevööndit ei määrata (alus Muinsuskaitseseadus § 25 lg 6).

Meedia

Tartu linn teeb korda Johann Voldemar Jannseni hauamonumendi. - Tartu Linnavalitsuse pressiteade, 2.04.2019