Mälestise nimi Juhan Simmi (1885-1959) haud

Eesti helilooja, dirigendi ja koorijuhi Juhan Simmi (1885-1959) matmispaik.

Mälestise kirjeldus

Matmispaik on ümbritsetud paekividest laotud servaga. Valgest marmorist mälestustahvli ülaosas on noodijoonestik nootidega ning selle all helilooja ja tema abikaasa nimed ning sünni ning surmadaatumid. Dolomiidist sambakujulise hauamonumendi ülaosas on helilooja portreebüst, selle all J. Simmi autograaf. Hauamonumendi autor on E. Taniloo, 1965.

Mälestise ajalugu

Juhan Simm sündis 1885. aastal Kivilõppes ja suri 1959. aastal Tartus. Esimese kokkupuute muusikaga sai Simm Tarvastu kihelkonnakoolis, kus köstri käe all õppis viiulit ja harmooniumit. Hiljem juba gümnaasiumis õppides mängis ka vioolat ja tšellot ning liitus Aleksander Lätte sümfooniaorkestriga. Tartu Reaalkoolis asutas meeskvarteti ning hiljem juhatas juba Tartu Eesti Evangeeliumi Noortemeeste Seltsi koori. Lühiajaliselt õppis Simm Tartu Ülikoolis reaalaineid ning oli jätkuvalt ka muusikaga seotud ning seejärel asus õppima Berliini dirigeerimist ja kompositsiooni. Kodumaale naastes jäi Simm seotuks Vanemuise teatriga ning oli Eesti Meestelaulu Seltsi eelkäija Vanemuise ansambli juhataja. Lisaks mitmete kooride ja muusikaliste kollektiivide juhatamisele oli Simm ka õppejõud Treffneri gümnaasiumis ja Tartu Muusikakoolis. Juhan Simm maeti Tartu Maarja kalmistule ning E. Taniloo loodud hauamonument valmis 1965. aastal.

Kaitsevööndi ulatus

Lisa 1 mälestise asukoha skeem. Kuna mälestis asub kalmistul, siis mälestisele eraldi kaitsevööndit ei määrata (alus Muinsuskaitseseadus § 25 lg 6).