Mälestise nimi August Wiera (1853-1919) haud

Mälestise tunnus

Eesti teatri- ja muusikategelase, laulu- ja mänguseltsi "Vanemuine" pikaaegse näitejuhi ning 19. saj. lõpu "Vanemuise" teatrijuhi August Wiera (1853-1919) matmispaik.

Mälestise kirjeldus

Matmispaik on ümbritsetud madala betoonrandiga. Hauatähise koosneb väiksest rauast ristst, mis on kinnitatud maakivist alusele ja pruunist graniidist mälestustahvlist.

Mälestise ajalugu

August Wiera sündis 1853. aastal Jaama mõisas ja suri 1919. aastal Tartus. Peale kihelkonnakooli lõpetamist asus Wiera tisleriametit õppima, liitudes samal ajal ka Vanemuise kooriga ning võttes osa I üldlaulupeost. Õige pea valis Vanemuise selts ta koori-, orkestri- ja näitejuhiks ning poolkutselise trupiga lavastas ta oma elu lõpuni mitmeid populaarseid teatrietendusi.

Kaitsevööndi ulatus

Lisa 1 mälestise asukoha skeem. Kuna mälestis asub kalmistul, siis mälestisele eraldi kaitsevööndit ei määrata (alus Muinsuskaitseseadus § 25 lg 6).