Mälestise nimi Hugo Treffneri (1845-1912) haud

Mälestise tunnus

Eesti kooli- ja rahvusliku liikumise tegelase, H. Treffneri Gümnaasiumi asutaja Hugo Treffneri (1845-1912) matmispaik.

Kirjeldus

Matmispaiga on kujundanud J. Koort, V. Mellik , 1933. aastal. Matmispaika piirab kolmest küljest kõrge (u 50 cm) kiviäär, ühel küljel trepiastmetega sissepääs. Hauatähise moodustab trepistiku vastasküljel paiknev umbes inimesekõrgune äärega ühte karva kiviplaat, mille ees asub sama tooni postament Treffneri büstiga. Postamendil asus varem skulptor J. Koorti valmistatud büst, praeguse büsti autor pole kirjutajale teada. Maapinnal on mälestustahvel nime ja sünni ning surmadaatumitega: Hugo / Hermann fürchtegott / Treffner / 5. VII 1845-29.II 1912 / H. Treffneri Gümn. asutaja.

Ajalugu

Hugo Treffner sündis 1845. aastal Kanepis ja suri 1912. aastal Tartus. Oma alghariduse omandas Hugo Treffner kodus ning peale gümnaasiumihariduse omandamist astus ta Tartu Ülikooli filoloogiat õppima kuid vahetas eriala teoloogia vastu. Õpingutega samaaegselt oli Treffner tegev ka koduõpetajana. Peale ülikooli lõpetamist soovis Treffner asuda pastori ametikohale kuid olles eestimeelne mees, ei antud talle selleks võimalust. Seejärel asutas Treffner hoopis omanimelise erakooli, mis pidi noormehi ette valmistama gümnaasiumisse astumiseks, kuid mis õige pea peale avamist hakkas ise gümnaasiumina tegutsema. Treffner võimaldas õppima tulla ka vaesematest peredest pärit talupoegadest õppuritel, mis pani aluse eestikeelse haritlaskonna tekkele. Hugo Treffner oli ärkamisaja silmapaistev tegelane olles üks Eesti Üliõpilaste Seltsi asutajatest, oli Eesti Aleksandrikooli peakomitee liige ning oli tegev ka mitmete ajalehtede ja ajakirjade toimetamise juures.

Kaitsevööndi ulatus

Lisa 1 mälestise asukoha skeem. Kuna mälestis asub kalmistul, siis mälestisele eraldi kaitsevööndit ei määrata (alus Muinsuskaitseseadus § 25 lg 6).