Mälestise nimi Friedrich Robert Faehlmanni (1798-1850) haud

Mälestise tunnus

Eepose "Kalevipoeg" mõtte algataja ja sisu visandaja, Õpetatud Eesti Seltsi asutaja, estofiili ja tunnustatud arsti Friedrich Robert Faehlmanni (1798-1850) matmispaik.

Mälestise kirjeldus

Haud asub suurte elupuude varjus. Hauatähis koosneb metallristist ja horisontaalsest plaadist, mille keskosa on padjana kumer. Plaadile on raiutud Fr. R. Faehlmanni lemmikmõte: "Elu on lühike, aated jäädavad".

Mälestise ajalugu

Friedrich Robert Faehlmann sündis Ao mõisas 1798. aastal ning suri Tartus 1850. aastal. Oma kõrgema hariduse omandas ta Tartu Ülikooli arstiteaduskonnas, olles esimene Eesti soost arst. Faehlmann töötas terve elu arstina ning muuhulgas huvitus eesti keelest, töötades ka Tartu Ülikoolis eesti keele lektorina. Tema teeneks võib lugeda koos mõttekaaslastega Õpetatud Eesti Seltsi asutamise ning Kalevipoja eepose algatajana ja eesti rahvusmütoloogia loojana.

Kaitsevööndi ulatus

Lisa 1 mälestise asukoha skeem. Kuna mälestis asub kalmistul, siis mälestisele eraldi kaitsevööndit ei määrata (alus Muinsuskaitseseadus § 25 lg 6).