Mälestise nimi Friedrich Reinhold Kreutzwaldi (1803-1882) haud

Mälestise tunnus

Eesti ärkamisaja suurkuju, kirjaniku, eepose "Kalevipoeg" autori, rahvaluulekoguja ja arsti Friedrich Reinhold Kreutzwaldi (1803-1882) matmispaik.

Mälestise kirjeldus

Matmispaik on piiratud lihtsa betoonist servaga. Tähiseks on maakivi, millele on kinnitatud lihtne faasitud servadega rist. Jalamil kaks Teise maailmasõja järgset nimeplaati: ühel nimi ADELHEID, teisel F. R. KREUTZWALD UND MARIE .....

Mälestise ajalugu

Friedrich Reinhold Kreutzwald sündis 1803. aastal Jõepere mõisas ning suri 1882. aastal Tartus. Peale algõppe kodus ja erinevate õppeasutuste juures asub Kreutzwald Tallinnas õppima esmalt poepidaja ning hiljem algkooliõpetaja ametit. Peale kooli lõppu töötabki ta mõne aja nii koolis kui koduõpetajana muuhulgas ka Peterburis. Tagasi kodumaale jõudes asub ta elama Tartusse, kus omandab gümnaasiumihariduse ja astub Tartu Ülikooli arstiteaduskonda. Arstikutse omandades asub Kreutzwald linnaarstina tööle Võrru, kus möödub ka tema kirjanduslikult kõige viljakam aeg. Elu viimastel aastatel asub Kreutzwald taas Tartusse. Kreutzwaldi loomingulist tegevust iseloomustas ülim produktiivsus ja haare. Tema tegevus teadlase, keelmehe, publitsisti, rahvavalgustaja ja lõpuks ka luuletajana oli märkimisväärne. Ühiskonnategelasena oli tema panus rahvuslusse tähelepanuväärne.

Kaitsevööndi ulatus

Lisa 1 mälestise asukoha skeem. Kuna mälestis asub kalmistul, siis mälestisele eraldi kaitsevööndit ei määrata (alus Muinsuskaitseseadus § 25 lg 6).