Mälestise nimi Otto Wilhelm Masingu (1763-1832) haud

Mälestise tunnus

Eesti kirja- ja keelemehe, õ-tähe eesti kirjakeelde tooja, pasor Otto Wilhelm Masingu (1763-1832) matmispaik.

Kirjeldus

Matmispaika piirab lihtne betoonist äär. Tähis on väike ja lihtne, pealt püramiidjas. Tähisel kiri: Eesti kirja- ja keelemees Otto Wilhelm Masing.

Ajalugu

Otto Wilhelm Masing sündis Lohusuus 1763. aastal ning suri Äksil 1832. aastal. Ta sündis köstri ja aadlikust sakslanna perre. Ta õppis Saksamaal Halle ülikoolis teoloogiat ning muusikat, kunsti ja keeli. Kodumaal tegutses pastorina ning tegeles ka tõlgina, näiteks Liivimaa Talurahvaseaduse tõlk. Tegutses keeleuuendajana, tuues Eesti keelde õ-tähe, andis välja kalendreid ja keeleõpikuid.

Kaitsevööndi ulatus

Lisa 1 mälestise asukoha skeem. Kuna mälestis asub kalmistul, siis mälestisele eraldi kaitsevööndit ei määrata (alus Muinsuskaitseseadus § 25 lg 6).